lauantai 7. toukokuuta 2011

Kuristusten etsintä

Yleensä kuristuksia löytyy monesta paikkaa mopoissa,kuristuksia lisätään, jotta sen ajonopeus ei kasva yli 45km/h. Ilman kuristuksia olevaa mopoa ei saa kuljettaa M-luokan ajokortilla, koska ne ovat rekisteröimättömiä moottoripyöriä ja vaativat moottoripyörä (tai vähintään kevari) kortin. Tässä yleisiä vinkkejä mahdollisten kuristusten etsimiseen.Pakoputki

Yleensä pakoputkessa on kuristus joko alkukäyrässä tai paisarissa.alkukäyrässä usein  eli paksu "pilli" ja paisuntakammiossa levy jossa vaihtelevan kokoinen reikä ( jonkalisäksi katalysaattori). Äänen vaimennin on kuristettu pakottamalla pakokaasut kiertämään villojen läpi. Koko putki voidaan myös kuristaa jos putken aukko on pienempi kuin sylinterin pakokanava.Paksuhkolla vaijerilla kuristuksen paikkaa voi etsiä, ensin imusuunnasta ja sen jälkeen (ilman vaimenninta) äänenvaimenninpäästä.Kaasutin

 Kaasari ja pääsuutin  on usein vaihdettu parasta pienempään. Kaasarissa oleva neula voi olla myös säädetty laihemmalle esim. neulaa on laskettu alkuperäistä alemmaksi nostamalla prikkaa ylöspäin jolloin moottoriin virtaa enemmän bensa-ilmaseosta. Mikäli pääsuutinta, kaasutinta tai neulaa on pienennetty, moottori käy vähän laihemmalla seoksella. Voit testata tämän laittamalla ryypynpäälle ja ajamalla testilenkin mielummin loivahkoa ylämäkeä. Jos mopo kulkee paremmin ryyppy päällä, kannattaa vaihtaa pääsuutin isompaan, jos taas veto huononee niin pääsuutin on oikean kokoinen. Liian pienen pääsuuttimen havaitsee myös vedon katkeamisesta etenkin kylmänä, jolloin moottori yllättäen hyytyy ja "booaa". Älä kuitenkaan sekoita tätä moottorin normaaliin kylmäkäyntiin.

Ilmanpuhdistin

Ilman puhdistimien "reikä" on usein liian pieni,. koko ilmanpuhdistimen kannattaa vaihtaa (ennenkuin alkaa ylimääräisiä porailemaan) vapaammin virtaavaan tarvikesuodattimeen. kannattaa kuitenkin välttää usein nähtyjä Power filter -metalliverkkosuodattimia, joiden suodatuskyky on varsin heikko. Yleensä aina ilmanputsarin vaihtaminen vapaammin hengittävään ilmanpuhdistimeen aiheuttaa, että pääsuutin pitää vaihtaa isompaan, muuten moottori saa liian laihaa bensaseosta ja moottorin teho yleensä laskee.

Imukaula

 Imukaula todennäköisesti on vaihdettu aukoltaan pienempään kuin kaasarin aukko on, tällöin imukaula rajoittaa seoksen pääsyä moottorin palotilaan.Ei ole suotavaa/järkevää alkaa poraamaan itse imukaulaa. Mahdollisena kursistuksena toimii myös metallilevy, verkko tai prikka

Rajoitin

Joissakin mopoissa kuten esim. Yamaha DT/ MBK X-Limit on kierrosluvun rajoittava rajoitin, joka estää kierrosluvun nousun yli säädetyn rpm, kuten 6k. Usein rajoitin on sytytystä ohjaavassa CDI boxissa,

Välitykset

Välityksillä on helppo säätää mopo kulkemaan tiettyä nopeutta, eli 45km/h. usein välitykset säädetään "alaspäin" eli vääntöä lisätään nopeuden kustannuksella (enemmän vääntöä, vähemmän vauhtia). Hyvin suuri osa tehoista menee tällöin hukkaan, eikä "tehokasta" kierrosaluetta pystytä käyttämään, mopo käy kokoajan "ylikierroksilla".

Läpät

Joissakin mopoissa läpälliseen sylinteriin on asennettu alkuperäisten läppien tilalle kuristusläpät, kuristusläpillä bensaa menee vähemmän moottoriin.

7 kommenttia:

 1. Tämä teksti on lähes suora kopio motot.net-sivuston Tietopankin artikkelista. Toisten kirjoittamien tekstien plagiointi ilman lähdeviitteitä on paitsi epäkohteliasta, mahdollisesti myös tekijänoikeusrikkomus.

  VastaaPoista
 2. Teksti on puoliksi paskaa... Tarkista ensikerralaa tietosi tai lähteesi ennenkuin jaat "hengentuotteitasi" netissä.

  VastaaPoista
 3. Oon hommaamas mopoa ja haluaisin virittää sitä, mut mietin tos et miten mopo käynistetään? Käynnistyykö se ku mä istun siihe penkille? Ja kaveri sano et mopo kulkee 80km/h ku ottaa etulokarin ja vilkut irti. Onks se totta?

  VastaaPoista
 4. mä oon virittäny mun mankii ottamal töötin pois ku se vei niin paljo sähköö :/ mut mopo käynnistetää sillee et istutaaan mopon päälle (penkille) ja sitte etit sen mihi se avain laitetaan ja laitat avaimen sinne.sitte poljet sitä ja jos ei käynnisty ekalla polkasulla, osta uus poljin.

  VastaaPoista
 5. On kyllä ammattilaisia paikalla ku ei tiedetä miten mopo käynnistetään

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista