lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kuristusten poistaminen: Kaasutin

 Lähes poikkeuksetta mopot ovat 2-tahti kaasutinmoottoreita, ( poikkeuksina diesel-mopoautot ja ruisku syöttöiset, joita siis, pieni, mutta kasvava osa). Jotta moposta saataisiin tehoa, se vaatii bensaa.(...oikeastaan, bensa-ilmaseosta) palokammiossa jossa se palaa nopeasti tuottaen energiaa eteenpäin liikkeelle. Tärkein asia jotta bensa saadaan tankista palokammioon on kaasutin, jossa bensa "sumutetaan" ilman sekaan ja kyseinen tavara imaistaan moottoriin. Kaasutinta on ERITTÄIN helppo kuristaa, laittaa pienen kaasuttimen kiinni, jolloin mopo ei saa tarpeeksi bensaa eikä liiku niin rivakasti myöskää eteenpäin.

Kaasuttimen " viritys" on vähintään harhaanjohtavaa, koska kuristinlevyn lisäksi muuta viritettävää ei oikeastaan ole. Lähes kaikki ns.muokkaukset vaativat rahaa ja kauppareissun. Kaasarissa ON kuitenkin pari asiaa jotka  hoitamalla saattaa. saada lisää tehoa.


Nämä on :
- kaasuttimessa olevan neulan paikan vaihto
- vanhan suuttimen vaihto ( tai poraaminen, josta usein seuraa vaihto, ehjään.)
-( ei todellakaan missään nimessä suotavaa tai ehdotettavaa)vanhan kaasuttimen poraus tai avarrus
- kaasuttimen vaihto isompaan halkaisijaan

1) kaasutiimessa olevan naulan paikan vaihto
neulalla tarkoitetaan kaasuttimen läpi ( pystysuorassa kun katsoo läpi) menevää "neulaa" jota pitkin bensa nousee ja "sumuttuu" ilman sekaan. on kiinni luistissa  ( joka liikkuu ylös/alas kaasukahvan mukaan).

Tähän pääsee käsiksi irroittamalla kaasarin ja aukaisemalla (mallista riippuen) kaasuvaijerin menokohdan läheltä olevat ruuvit ( sekä mahdollisesti vastapuolella olevan ruuvin). koko tsydeemi lähtee irti ( luisti, neula ja jousi), jolloin neulan saa irti siitä.

Neulassa on "koloja" usein 5 eri kohdassa ja siinä oleva lukko pitää sen paikalla tietyssä asennossa, ideana olisi siirtää lukko alimpaan väliin jolloin neula nousee eniten ja bensaa (mahdollisesti) saadaan enemmän ilman sekaan.

Laitos takaisin kiinni ja kokeilemaan. Tehon lisäys ei ole päätähuimaava mutta tuntuva, mopo luultavasti vastaa paremmin kaasuun, joillain on ongelmana tämän jälkeen ns. on/off-kaasu jolloin kaasun suurutta ei voi säädellä, joko mennään tai ei. tämän saa korjattua laittamalla neulaa pykälän tai pari ylöspäin.

2) pääsuuttimen vaihto
Pääsuuttimella tarkoitetaan kaasuttimen sisällä olevaa (usein messinkistä) "ruuvia" jossa keskellä tietynkokoinen reikä, kokoja on noin 0.5-1mm mopoille tarkoitettuja, isompiakin on (esim kevarit) mutteivät hyödynnä usein mitään mopoissa.

Vaihtoon tarvitset:
-työkalut kaasuttimeen pääsemiseen ja osittaiseen purkamiseen
-isohkon "miinus"pääruuvimeisselin (puhtaan) suuttimen aukaisemiseen ja kiristämiseen
-uuden pääsuuttimen ( tai pylväsporakoneen ja halutunkokoisen terän)

Uudet pääsuuttimet maksavat n. 5eVaihto tapahtuu seuraavasti:
1)irroita kaasutin moottorista, ( imukaulasta )
2)käännä kohokammio ylöspäin ( selvästi paksumpi kohta, usein erivärinen ja säiliön muotoinen) ja irroita sen 3)vieressä olevat ruuvit
4)varmista ettei kohokammiosta tipu (tai hajoa) mitään, aseta mahdolliset tiivisteet talteen, tarvitset niitä vielä
5) irroita kaasuttimessa kiinni oleva messinkinen isohko ruuvi jossa reikäkeskellä (pääsuutin)
6) kiinnitä uusi tilalle,
7) kokoa vastaisessa järjestyksessä


Kaasuttimessa olevan pääsuuttimen vaihto parantaa koneen kierrosherkkyyttä ja vääntöä jos mallia on kuristettu liian pienellä kaasuttimella ja /tai pääsuuttimella, ilman ja bensan seos kannattaa vielä sovittaa seosruuvista

Jos mopossa on jo valmiiksi ollut sopivan kokoinen suutin (harvinaista), voi liian suuri suutin "tukehduttaa" moottorin, eikä tehoa saada lisää.

3) kaasuttimen vaihto

Paras teho saadaan kun mopoon ostetaan oikean kokoinen kaasutin. Tämä on melko kallista ( n. +100e) ja ei välttämättä kannata alkaa vaihtaan muuten vakio mopon kaasutinta ilma nettei mitään muuta ole operoitu. Vaihdolla mopo saa tarpeeksi ilmabensa seosta jotta se toimisi tehokkaasti, liian suuri kaasutin yleisesti tukehduttaa koneen. Myös väärin asetetut letkut kaasuttimeen eivät ainakaan tehosta sitä, joten saatat tarvita kameraa jotta muistat mikä piuha menee mihinkin.

Kaasarin vaihtoon tarvitset:
- työkalut kaasariin pääsemiseksi ( ruuvimeiseleitä ja kuusiokoloavaimia normaalisti)
- työkalut kaasuttimen irroittamiseen ( kokonaan) (ruuvimeiseli ja joitain pihtejä)
- uusi kaasutin


Työ:
1.katteet pois jotta kaasuttimeen pääsee käsiksi
2. kaasuttimen letkut pois,
3. kaasutin pois
4. uusi kiinni
5. kokeilemaan

p.s. Erittäin suotavaa ja hyödyllistä == ota valokuva kaasuttimeen menevistä letkuista, jotta muistat paikat uudelleen laittaessasi niitä.

7 kommenttia:

 1. Ei helvetti oikeesti, et tiedä mitään 2-t moottorin toiminta periaatteesta tai kaasarin säädöstä, joten ole hiljaa!

  VastaaPoista
 2. Mulla on kallis mopoauto nii tiedän kaiken kakstahti koneen toiminnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mopoauto :D:D:D:D:D

   Poista
  2. Ei saatana mopoauto.Ei helvetti,ei perkele...

   Poista
  3. Äijä saatana kovana ku isi ostanu jonku hyrysysyn ja on ollu kallis ja koska kallis nii tiietään kaikki. Tosiassiessa jampalla menee heti sormi perseeseen kun pitäsi laittaa bensaa tankkiin. Hyvähän se on kirjotella XD

   Poista
 3. Voiks laittaa kuvaa miten ottaa ne kuristukset pois?

  VastaaPoista