perjantai 17. syyskuuta 2010

rajoittimet

Laillisuuden harmaalle alueelle menevä rajoitin rajoittaa mopon huippunopeutta, muttei täysin laillinenkaan ole.Tämän kappaleen rajoittimilla tarkoitetaan sähköisiä komponentteja jolla moposta saatavia tehoja pienennetään. kaiken helpoiten tämä tehdään myöhästyttämällä sytytystä jolloin seos ei syty ajallaan vaan myöhästyy hieman ja moottorin antotehot laskevat, koska sytytys myöhästyy sekä tulppa iskee enemmän kipinää kun kone kiertää, sekä koneen tehoista osa jää käyttämättä, kone voi vahingoittua ( kuluu nopeammin ja vahingoittuu AINA tällöin nopeammin kun normaali ajossa) erilaisia rajoittimia on mm: kierrosrajoitin ja kondensaattorirajoitin.

Rajoittimia saa ostettua valmiiksi tehtynä asennusohjeiden kanssa erilaisilta moponosia myyviltä sivuilta, joskin jotkut mallit ovat varsin hintavia, sekä joissain malleissa ns. kaukosäädin malli, eli saat "kauk.osäätimen" jolla voi mopon rajoittimen laittaa on/off pidemmältäki.
näitä löytää netistä mopo/moottoripyörä ym . osia myyviltä liikkeiltä  vaikka googlaamalla.
toiminta:

 kondensaattorirajoittimen toiminta perustuu sytytyksen myöhästämiseen. magneetosta tuleva johto kertoo koska sytytyksen pitäisi tulla CDI boxille josta sytytys lähtee tulpalle,  rajoitin (kondensaattori) tulee magneeton ja CDI boxin väliseen johtoon ja toinen pää maadoitetaan joko runkoon tai akun miinusnapaan. kyseiseen voi vielä asettaa kytkimen ( on/off) ja saman kaukosäätimen kanssa jos haluaa säädellä että koska kulkee ja koska ei.


itsetehty rajoitin:

helposti ja halvasti kasattava rajoitin on oiva lisä mopoon kun tehoa täytyy alentaa, ilman suurta putkisto ja kone remppaa. Laillisesti tämä ei kuitenkaan ole ihan sallittu, joten liikenteessähän näillä ei tietenkään ajella.

Rajoittimen saa helposti ja halvasti myös tehtyä itse, ainoa mikä tulee vastaan on erilaisten kondensaattorien kokeileminen, että mikä sopii parhaiten, hintaa itsetehdylle kondensaattorirajoittimelle tulee n. 3-10e
tarvittavat tarvikkeet ovat : johtoa, rosvoliitin sekä konkka (mieluiten polyesterikondensaattori, tai "polkko", myös jotkin muut käyvät, mutta ne tulee olla oikein päin virtapiirissään)

rajoittimiin teko-ohjeet tulossa pian

5 kommenttia:

 1. Mistähän noita polko konkkia saa tilattua ja onko sillä mitään väliä paljonko jänniteenkesto on?

  VastaaPoista
 2. kondensaattoreita sai ihan kysymällä elektroniikkakaupasta. Jännitteen kesto lukee konkissa, mutta mopoon varmasti riittävät.

  VastaaPoista
 3. missä on piaggio nrg powerissa rajoitin?????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsoa räjäytyskuvista varmaan.;)

   Poista